Oct 25, 2013

Autumn mushroom farfalle/Jesienne farfalle z grzybami


Za oknem mnóstwo kolorowych liści więc postanowiliśmy ugotować na obiad coś wpasowanego w klimat jesiennego dnia. Chodził za nami od dawna pomysł na makaron z grzybami. Omijałam wielkim łukiem przez długi czas słoiki z suszonymi leśnymi grzybami od mojej Mamy bo na samą myśl o ich długim gotowaniu mi się odechciewało. Okazuje się jednak, że to nie jedyny sposób na ich przygotowanie. Wystarczy wrzucić suche do blendera i zmielić na grzybowy, mega aromatyczny proszek albo zanurzyć na chwilę we wrzątku, pokroić na byle jakie kawałki i wrzucić na patelnię z innymi dodatkami. Połączyliśmy tym razem te dwa pomysły i wyszło coś na prawdę cudownego i wybitnie jesiennego. 

W przepisie wykorzystaliśmy nasz ulubiony makaron kokardki, które pasują absolutnie do wszystkiego, od prostego makaronu z serem czy z sosami po przeróżne makaronowe zapiekanki. 

Do grzybowego sosu wykorzystaliśmy: 

pół paczki kokardek
150gr suszonych leśnych grzybów, namoczonych przez chwilę we wrzątku
(zapewne podgrzybki i borowiki, nigdy się nie nauczę)
200gr świeżych pieczarek
2 ząbki czosnku
1 spora papryczka chili
duuuży pęczek pietruszki
suszony tymianek
skórka i sok z połowy cytryny
sól i pieprz

Czekając aż makaron się ugotuje podgrzej na patelni dwie łyżki oliwy, wrzuć do niej czosnek w cienkich plasterkach lub rozgnieciony oraz drobno pokrojoną papryczkę. Smaż przez chwilę (tylko do momentu aż się bardzo lekko zrumieni). W międzyczasie pokrój pieczarki i zmiksuj suszone grzyby. Dorzuć wszystko na patelnię z czosnkiem i papryczką i smaż aż pieczarki zmiękną, dodaj łyżeczkę suszonego tymianku i skórkę wraz z sokiem z połowy cytryny. Na tym etapie możesz grzyby zostawić już w spokoju i dodać makaron, dodatki i jeść lub zdjąć z ognia i zmiksować grzyby na prawie gładki sos. Wlej taki sos ponownie na patelnię i lekko podsmaż. Dla tych nie na diecie polecam dodać teraz odrobinę śmietany 18%, ewentualnie 2 łyżki serka mascarpone lub dla odważnych śmietany kremówki. Dla zachowania równowagi koniecznie dodaj sporo posiekanej natki pietruszki. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku. Smacznego!














3 comments:

  1. A czemu po polsku?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak wyjątkowo. Bierzemy udział w konkursie.

      Delete
    2. To trzymam kciuki!

      Delete